Tabber kostet ham benet

Da Gunnar Westlund foreslo å amputere benet, gikk det to og et halvt år før legene ville vurdere det. Fem år etter ulykken fikk han fjernet høyre ben ved kneet. – Møtet med helsevesenet har vært et mareritt, sier han. Det gikk fire år før han ble tilkjent erstatning i fjor sommer. OLAV URDAHL

2008 ble et rekordår for erstatning til pasienter eller deres familie etter feil- behandling i Helse-Norge. Gunnar Westlund får betalt for fire års kamp.Hvilke rettigheter har du som pasient? Direktør Erling B. Breivik svarer i nettprat fredag fra kl. 12

7. september 2002 endrer Gunnar Westlunds (35) liv seg. Han er på fotballbanen, og en motstander treffer ham – med strak vrist – mellom ankel og knehøyde. Det høyre benet setter seg fast i gressmatten. Han blir sendt til legevakten, og får beskjed om at dette kommer til å ordne seg. Han får en ukes sykemelding.

Det går omtrent ett år før legene konstaterer bruddet. Alle småben i ankelen og det hovne vevet rundt gjør det vanskelig å kunne si noe sikkert om hva som er galt. 25. august 2003 blir han operert – med beskjed om at han vil være frisk i løpet av tre uker. Det blir han ikke. Benet er hypersensitivt, hovent og lilla.

–Det var så ille at da en liten jente kom bort til meg på min datters skoleavslutning, stakk en finger bortpå og spurte «hvorfor har du så stor fot?», så måtte jeg bare gå hjem. Den kvelden og morgenen etter måtte jeg holde sengen, sier Westlund.

De store sakene.

–Hovedårsaken til at 2008 ble et rekordår for erstatninger, er at vi har grepet fatt i endel interne forhold og tatt for oss de store sakene, sier direktør Erling B. Breivik i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Totalt ble 1052 klagesaker ferdigbehandlet i fjor, en økning på 12 prosent.

I dag offentliggjøres statistikken for 2008 fra NPE.

 • Nærmere 700 millioner ble utbetalt til pasienter og/eller pårørende etter feilbehandling på norske sykehus i kommunehelsetjenesten, og for utenlandsbehandling dekket av det offentlig.
 • Av dette gjelder rundt 600 millioner feilbehandling på sykehus, noe over 50 millioner i kommunehelsetjenesten og 10 millioner for behandling i utlandet i offentlig regi. Rundt 35 millioner er utbetalt fra legemiddelforsikringen.
 • Erstatningsbeløpene er høyere enn før. En pasient fikk nesten 10 millioner kroner. Denne pasienten var utsatt for en trafikkulykke med massive skader. Hadde alt gått som det skulle på sykehuset, ville konsekvensene av ulykken vært mindre.

  –Betyr det at skadene etter feilbehandling er mer alvorlige nå?

  –Nei, ikke nødvendigvis. Erstatningsretten endrer seg, og det er en tendens til at erstatningsbeløpene blir høyere. Veksten ser ut til å være større enn konsumprisindeksen, sier Breivik.

  Må amputere.

  Gunnar Westlund ble ikke bedre. Han utviklet et såkalt Komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS), som gjør at smertene ikke gir seg som vanlig smerter gjør, men fortsetter å dunke gjennom kroppen. Han gikk ut og inn av sykehus og avdelinger, bakterier spiste seg innover i benet, og doseringen av smertemedisin økte. Ingen visste hva som kunne gjøres.

  Da han selv foreslo å amputere foten, går det to og et halvt år før legene ville vurdere det. Fem år etter ulykken fikk han fjernet høyre ben ved kneet, en kamp han kjempet sammen med moren.

  –Møtet med helsevesenet har vært et mareritt. Å innrømme at man ikke vet eller har tatt feil, er en gedigen nedtur for leger. Har du ikke ressurspersoner i nær krets, blir du ikke hørt, sier han.

  Store mørketall.

  Erling B. Breivik påpeker at tallene fra NPE er toppen av isfjellet.

  –Vi vet at det er store mørketall når det gjelder feilbehandling, sier han.

  Årsaken er blant annet at sykehusene fortsatt ikke er gode nok til å informere pasientene om feil.

  –Det er det ene, men enda mer alvorlig er det at sykehusene også unnlater å informere pasienter og pårørende om hvilke rettigheter de har når det gjelder klager og eventuell erstatning, sier Breivik.

  Han påpeker imidlertid at dette er blitt bedre, og at pasienter og pårørende er mer klar over sine rettigheter nå enn tidligere. Det kan forklare noe av økningen i utbetalinger etter feilbehandling.

  Informasjonsplikt.

  –Helsepersonell har en informasjonsplikt, påpeker Breivik.

  Han kan ikke si om det gjøres mer feil nå enn tidligere.

  Saker knyttet til diagnostisering og behandling av sykdommer i muskel- og skjelettsystemet topper klagestatistikken, og utgjør 38 prosent av alle klagene. Deretter følger klager relatert til fødsler, og som nummer tre finner man klager relatert til kreftbehandling.

  907 pasienter fikk medhold i sin klage. Det tilsvarer 35 prosent av klagene og er på samme nivå som i 2007.

  I mer enn halvparten av sakene hvor det gis erstatning, er årsaken svikt i behandlingen. Også infeksjoner og feil diagnose er vanlige grunner til erstatning.

  Måtte kjempe.

  Westlund måtte også kjempe for å få erstatning for. Første klage ble sendt våren 2004. Erstatningskravet ble avslått. Det måtte advokat og en anke til pasientskadenemnda til, og det gikk fire år før Westlund fikk erkjent erstatning i fjor.

  –Akkurat beløpet er ennå ikke fastlagt, advokaten er i forhandlinger med nemnda. Tar det under et år til før vi er ferdig, blir jeg gledelig overrasket. Jeg utelukker ikke at det kan ende i rettsapparatet. Og da kan det fort gå fem år til, sier han.

  Deler av erstatningen ble imidlertid utbetalt med en gang. Den har gått til å nedbetale kredittkortgjeld som familien har pådratt seg under syketiden. Utgiftene til medisinene kom på omtrent samme beløp som utgifter til sko, klær og mat til barna.

  Nettprat

  Direktør Erling Breivik i Norsk Pasientskadeerstatning kan gi svar på hvilke rettigheter du har som pasient. Han stiller til nettprat fredag kl. 12-13.

  Click Here For The Original Article Online.


  .


  Tabber kostet ham benet

  Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: